Bahan base
150gm biskut chipsmore (dimesin/hancurkan halus)
2 s/b butter (suhu bilik)
Bahan Krim
250gm cheese cream philidephia
300ml yogurt (perisa buah)
100gm gula halus
100gm ice cream vanila
100gm biskut mini chipsmore
Larutan agar-agar cair (panaskan)
130ml air
1 s/b agar-agar serbuk
Cara membuat
Alaskan loyang cheesecake 8 inci dgn kertas kek. Gaulkan biskut chipsmore dengan butter dan tekankan dalam loyang. Pukul cheese cream dan gula sehingga sejati. Masukkan yogurt dan ice-cream dan kacau rata. Masukkan larutan agar-agar cair dan kacau sebati. Masukkan biskut mini chipsmore dan kacau lagi perlahan-lahan supaya biskut tidak hancur. Masukkan dalam loyang dan taburkan sedikit biskut yang dimesin tadi. Sejukkan dalam peti sejuk beberapa jam.
♥ aku dah cuba buat cheesecake nie, not bad..cubalah..